Ook in het blok Food mochten wij, studenten van ILS, weer een dagje op onderzoek uit. Dit maal geen geplande excursie met docentenbegeleiding, maar een lange lijst van ontzettend leuke bedrijven waar we er zelf 2 uit konden kiezen. Daarnaast mocht je nog een bedrijf naar eigen keuze toevoegen. Een extra uitdaging dus!

Ekoplaza
Het eerste bedrijf van de dag werd Ekoplaza in Tilburg. Zij pretenderen “Dé Biologische Supermarkt van Nederland” te zijn. Door transparante prijsafspraken te maken krijgt de teler de prijs nodig om de beste kwaliteit te leveren en kan de klant genieten van betaalbare biologische producten. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met boeren, telers en leveranciers uit de omgeving, waardoor het milieu en de natuur minimaal worden belast. Daarnaast bevorderd het de lokale economische groei, en levert voor een wisselend assortiment.
De winkel van Ekoplaza vond ik er mooi, schoon en verzorgd uitzien. Bij binnenkomst ruik je meteen de verse producten. Alle verpakkingen zijn recyclebaar of biologische afbreekbaar. Een heel ander gezicht dan de supermarkten waar ik altijd mijn boodschappen doe.

Starbucks
Het tweede bedrijf werd de nieuwe ‘concept store’ van Starbucks in Amsterdam. Met haar 430 vierkante meter is dit het grootste filliaal van Starbucks in heel Europa, gelegen in de oude kluis van de Amsterdamsche Bank. Qua inrichting wijkt dit filliaal volledig af van alle andere starbucks over de wereld, het is zo Nederlands mogelijk gemaakt. Je ziet er Delfts blauw, fietsbanden, wanden bekleed met speculaasvormen en wereldkaarten waarop de oude VOC-handelsroutes van de Hollandse koffiehandelaren staan uitgestippeld.
Het is een hele beleving om eens een kijkje te gaan nemen in deze ‘Concept Store The Bank’. Bij binnenkomst wordt je overrompeld door het grote mooie pand en de sfeer die het gebruik van veel hout in de inrichting uitdraagt. Als je in de rij aansluit voor die heerlijke kop eerlijke koffie, loop je langs een 17 meter lange koffiebar. De aroma’s van koffie, chocola en gebak vullen de ruimte. Ik zou zeggen: neem een keer uitgebreidt de tijd hier te gaan zitten genieten.

Marqt
Als laatste stond een bezoekje aan Marqt op de agenda. Marqt vindt dat jouw eten elke dag echt moet zijn. Echt eten voldoet bij Marqt aan de vijf principes; oorspronkelijk, met respect gemaakt, echt vers, met bezieling gemaakt en echt lekker.
In Marqt zou ik uren rond kunnen lopen. De verse groenten en fruit, de heerlijke kazen, de verse vis (wow!), de bakkerij en al die andere producten die ik nog nooit had gezien. Als ik de kans kreeg zou ik alles willen proeven. Als er een Marqt in Tilburg zou zitten, zou ik er zeker mijn boodschappen doen!

Kortom: een zeer geslaagd dagje in het teken van voeding. Drie leuke bedrijven leren kennen en weer meer kennis opgedaan over de voedingindustrie en wat eerlijk eten is. Kwaliteit, vers en enorm lekker!

Advertenties